2018


De kop is eraf...

08-10-2018

De ontmoeting op Schiphol met Hans van Dalen die ons niet kon begroeten in China maar wel voor ons naar Schiphol kwam. 


2016


De week is voorbij...

21-10-2016

Het was een mooie, intensieve, leerzame, emotionele week met een prachtig programma. De negen Chinese zakenvrouwen zijn weer op hun weg terug naar China.

 

Hier een kleine impressie van de week:

 


Quest for China: The return visit

Negen Chinese zakenvrouwen komen aanstaande zaterdag naar Groningen, waar zij in een week tijd, middels een vol programma, kennis gaan maken met het Noorden. Het is een tegenbezoek in het kader van ‘Quest for China’: een bezoek dat elf noordelijke zakenvrouwen vorig jaar brachten aan oa de Chinese reuzenstad Chongqing en de daar gevestigde Female Entrepeneurs Federation of Chongqing.

 Bijzonder is dat dit volgens de QFC-vrouwen de eerste zakelijke reis naar Nederland is die Chinese zakenvrouwen maken zonder tussenkomst van de overheid.

In China maakten de elf noordelijke vrouwen, die in het Noorden allemaal een enorm netwerk hebben en werken in uiteenlopende disciplines als de advocatuur, media, reisbranche, bouw, consultancy, vastgoed en ict, vorig jaar kennis met de Chinese cultuur en manier van zakendoen. Kijk hier voor meer informatie.

 

De contacten met de Female Entrepeneurs Federation zijn gebleven en in juli brachten Xandra Groenewold en Marion-Tjin-Tham-Sjin nogmaals een bezoek aan deze organisatie om ze uit te nodigen voor een tegenbezoek (http://www.questforchina.nl/nieuws/)

 

Daarop besloot een delegatie Chinese vrouwen nu naar het Noorden van Nederland af te reizen. Daar krijgen ze een programma voorgeschoteld dat is samengesteld in samenwerking met de NOM en de gemeente Groningen. Zo worden onder meer projecten getoond op het gebied van energie en offshore-wind, healthy ageing, 5G en het onderwijs: sectoren waar Noord-Nederland sterk en uniek in is. Ook cultuur en toerisme ontbreken niet.


De vrouwen worden verwacht op Schiermonnikoog, maken kennis met de Business Development activiteiten van het Groningen Confucius Instituut . Jan Klerken en Bram ten Kate presenteren hoe de RUG, de Hanzehogeschool en de gemeente groningen actief betrokken zijn op de stimulering van de business tussen onze regio en de kansen in China, zijn uitgenodigd door het Groninger Museum en gaan op de koffie bij kunstenares Marte Röling in Uithuizen en wethouder Joost van Keulen in Groningen.

13-10-2016


Quest for Noord-Nederland

Vandaag werden de zakenvrouwen uit Chongqing ontvangen op het Nederlandse consulaat in Chongqing door de consul generaal

Dhr. Koen Sizoo en vice consul generaal Dhr. Thomas Falkenhagen.

 

Zij werden daar voorbereid op de zakelijke culturele verschillen die zij zullen vernemen tijdens hun reis door Nederland. Zaterdagavond komen zij aan op Schiphol waarna ze vervolgens in 5 dagen de provincie Groningen en Friesland en de stad Amsterdam aan zullen doen.

 

11-10-2016Om de zakenvrouwen welkom te heetten en ze een goede reis te wensen zijn er twee videoboodschappen naar het Nederlandse Consulaat gestuurd:The Quest for China continues…..met de Chinese quest for Noord-Nederland!

Vorig jaar april vertrokken elf nieuwsgierige Groningse zakenvrouwen naar China. Onder leiding van Haskia Kramer van Internoord, Marion Tjin-Tham-Sjin en Xandra Groenewold van Pro-Time. Tjin-Tham-Sjin is een ‘Chinese Groningse’. Met haar bedrijf Splendid China is zij gespecialiseerd in exportadvies naar China. Sinds tien jaar is ze gevestigd in Shanghai én in Appingedam. Zij nam de noordelijke ondernemers mee naar de steden Chengdu, ChongQing, Shanghai en Beijing. Tijdens het bezoek in ChongQing waren ze te gast bij het Nederlands Consulaat, waar ze een grote groep Chinese zakenvrouwen ontmoetten om kennis te maken én ervaringen uit te wisselen. Met een aantal van hen en met de vrouwenfederatie daar houden ze tot op heden contact.

 

Nu, ruim een jaar later, wordt het tijd voor een tegenbezoek: de elf zakenvrouwen willen hun Chinese collega-ondernemers naar Noord-Nederland halen. Komend najaar zou dat moeten gebeuren. De NOM en de gemeente Groningen zijn enthousiast over het idee en hebben hun medewerking al toegezegd. Ter voorbereiding van dat tegenbezoek vertrekken Tjin-Tham-Sjin en Groenewold volgende week naar China, voor een bijeenkomst met de vrouwenfederatie in ChongQing. Daaromheen hebben ze uiteraard ook gelijk nog een aantal andere afspraken gepland, om de mogelijkheden tot uitwisseling én zakendoen te onderzoeken.  

 

13-07-2016

 


Deze groepsfoto is bij het vorige bezoek gemaakt en heeft veel aandacht gekregen op het Chinese social media platform WeChat.